23 ene 2012

Flor de neu i el ventall secret, de Lisa See

Flor de Neu i el ventall de secret ens endinsa en el món de la Xina del segle XIX i d'un llenguatge secret que han utilitzat les dones xineses durants molts anys.
Lisa See la seva autora ens explica la història d'amistat de dues dones Assutzena i Flor de Neu que es comuniquen a través d'un llenguatge secret anomenat Nu-shu.
Gràcies a aquest llenguatge mil.lenari que van crear les dones xineses es podien comunicar entre elles sense que els homes ho sabessin

Antigament a la Xina del segle XIX les dones eren tancades i aillades i ningú esperava d'elles que pensessin o tinguessin emocions
Però en un districte de la remota província de Hunan les dones van desenvolupar el seu propi codi secret per comunicar-se entre elles.
Diuen que el nu-shu el va crear una jove concubina de l'emperador per poder comunicar-se amb la seva familia. Les dues protagonistes d'aquesta història són hermanades amb un vincle tradicional xinès anomenat laotong, que vol dir com almes bessones, les dones s'uneixen amb una amistad que perdurarà tota la seva vida i compartiran els seus pensaments íntims i les alegries i tristeses de la vida. Al club va cridar especialment l'atenció la magnífica descripció que fa l'autora d'un dels moments més importants de les nines d'aquella societat. L'època en que comencen l'embenatge dels seus petits peus, una tradició dolorosa fins extrems insospitats i fins i tot mortal.
El llibre i la història molt ben ambientades i documentades va agradar molt i va donar peu a iniciar una interessant conversa al voltant de les diferents societat arran el món on es doblega la voluntat, l'ànima de les dones d'una forma o d'un altra perquè són considerades, èssers humans d'inferior categoria que només serveixen per encarregar-se de la llar i tindre fills, a ser possible de gènere masculí.
Pensem que potser aquestes coses ja no passen a començaments del segle XXI, però encara avuid dia hi ha societats on les dones estan marginades o pateixen mutilacions i fins i tot són assassinades pel fet d'estimar a la persona equivoada o de no poder tindre fills. Un llibre per reflexionar i per conèixer una societat molt llunyana en el temps i en l'espai que al final no ho és tant.

Per la propera sessió del club llegirem un dels llibres més coneguts de l'escriptor nord-americà Truman Capote, A sang freda. Ens reunirem dilluns dia 30 de gener a les 18 hores a la planta baixa de la Biblioteca Pública Can Sales.
Fins aviat i bones lectures!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario