14 dic 2011

Adreça desconeguda, de Taylor Kressmann

Cartes que no arriben al seu destí final i que amb el segell de “adreça desconeguda”, donen més informació que qualsevol missiva sobre el final de la persona a la que va adreçada. El passat dilluns dia 12 de desembre, varem comentar l’últim llibre del Club de lectura de la Biblioteca Can Sales, un llibre que no arriba a 100 pàgines i que malgrat això ens transmet una quantitat molt gran de sentiments, i reaccions.

Aquet llibre està estructurat com una sèrie de cartes (recordem també del mateix estil, es a dir novel•les epistolars, 84 de Charing Cross Road, o ja en un estil més modern, en compte de cartes, emails, el llibre Contra el vent del nord de Daniel Glattauer), aquestes cartes són la correspondència entre dos amics, Martin y Max, que tenen un negoci comú a nord-amèrica, del qual s’acabarà encarregant Max Eisenstein, jueu que es queda a Califòrnia mentre Martin retorna amb la seva família a la seva casa, Alemanya. És l’any 1932, i les cartes comencen a travessar l’oceà, transmetent una tendresa i una enyorança per l’amistat que sembla que no morirà mai, però quan Hitler i el partit nazi arriben al poder, en Martin canviarà radicalment la seva actitud cap al seu antic amic, només pel fet de ser un jueu.

El llibre es llig de presa, i un poc amb ànsia de saber què passarà, perquè a mesura que passa el temps, l’abisme que separa els dos amics es farà més i més gran i infranquejable. El final és del tot sorprenent i impactant , és un llibre que no deixarà ningú apàtic i que arriba al cor. Aquesta vegada tot el club ha esta d’acord en que el llibre és una petita joia, i que encara que és dur i trist, és molt recomanable, inclús com a regal per als pròxims Reixos.

El pròxim llibre que llegirem serà Flor de neu i el ventall secret de Lisa See, i la propera sessió del club el dia 16 de gener, ja del 2012, així que molt bones festes, feliç any i bones lectures!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario